Somatic Movement

Wat is Somatic Movement en wat is het verschil met Somatic Yoga of andere yogastijlen? Ik leg het je uit!

Liesbet Leurs - BeweegWel - Yoga Bocholt

Wat is Somatic Movement?

Somatic Movement is een actief leerproces dat gebruikt maakt van trage, bewuste bewegingen en bewegingsketens die het “spiergeheugen” in je hersenen resetten en aldus ook de controle van je hersenen over je houding, beweging, beweeglijkheid en gezondheid. Hierdoor ga je weer vrijer kunnen bewegen.

Ja, maar wat wil dit nu precies zeggen?

Chronische pijn, gewrichtsdegeneratie, terugkerende blessures en een slechte houding worden vaak veroorzaakt door de manier waarop we ons lichaam gebruiken, zitten en staan Er zijn veel oorzaken van chronische pijn ( kanker, neuropathie, , auto- immune aandoeningen, chronische aandoeningen, veroudering ….) maar de meeste pijn ontstaat door de manier waarop je je lichaam gebruik.

Ieder van ons heeft zijn eigen specifieke manier van bewegen, zitten, lopen, schrijven, wandelen etc…. Je herkent je buurvrouw, vriend, kennissen al soms van ver aan hun manier van bewegen. Ieder van ons ontwikkelt zijn eigen beweegpatronen en deze ontstaan uit een uitgebreid scala van factoren. De bouw van je lichaam, het werkt dat je doet, de sport die je doet, je hobby’s, je persoonlijkheid, je omgeving, je kwetsuren, stress, pijn…. Al deze factoren hebben een invloed op jouw manier van bewegen en maken jouw manier van bewegen uniek.

Door de jaren heen bouwen we deze bewegingspatronen en gewoontehoudingen op en deze stellen ons in staat stellen te bewegen, zitten ,staan en liggen zonder er bij na te denken en dat is prima. Dit is ons “spiergeheugen”.

Deze patronen zijn echter niet altijd gezond voor ons lichaam: uren achter de computer zitten, uren in de tuin harken, op de knieën zitten, met armen boven de schouders werken, bewegingsarmoede… kunnen ons lichaam beschadigen en resulteren in pijn, vermoeidheid, zeurend gevoel in de spieren en gewrichten….

Ook onze “pijnervaring” kan onbewust beperkende bewegingspatronen opbouwen of bewegingen beperken en/of vermijden. Slechte ervaringen met activiteiten, pijnproductie na kwetsuren kunnen denkpatronen in onze hersenen programmeren waardoor er een “bewegingsangst” ontstaat wat dikwijls resulteert in het onbewust vermijden van bewegen.
Naast langdurige stress kan ook de normale veroudering dikwijls een onevenwicht veroorzaken in de verhouding belasting/belastbaarheid waardoor het lichaam de fysieke/emotionele belasting die het gepresenteerd krijgt niet meer aankan.

Het goede nieuws is dat je deze destructieve beweegpatronen kan je ombouwen naar gezonde beweegpatronen.

Je weet nu dat pijn veroorzaakt of intenser gemaakt kan worden door de manier waarop je je lichaam gebruikt en dat jouw zenuwstelsel verantwoordelijk is voor de aansturing van deze bewegingen. Continu geeft je brein commando’s aan je spieren om aan te spannen of te ontspannen.

Als je brein onbewust deze patronen kan opslaan, kan je je brein ook transformeren door een bewuste hertraining van je zenuwstelsel. En dat is wat Somatic Movement je kan leren. Het gevarieerd aanbod van bewegingen bewegen speelt in op de neuroplasticiteit van je brein gaat verstoorde verbindingen in je hersenen herstellen en vastgeroeste gewoontes doorbreken. Na een aantal keren oefenen zal je merken dat bewegen vrijer, zachter en makkelijker gaat.

Somatic Movement maakt gebruik van “pandiculation”, een techniek die uit 3 stappen bestaat:

  1. Eerst doe je een vrijwillige spiercontractie.
  2. Gevolgd door een langzame en gecontroleerde spierontspanning (excentrische contractie).
  3. Met constante focus op innerlijke sensaties en bewustwording.

Verschillen en overeenkomsten

Somatic Movement en Yoga hebben veel gemeen maar verschillen qua aanpak en leggen andere accenten.

Yoga integreert fysieke houdingen (asana’s), ademhaling (pranayama), meditatie en filosofische principes en wordt wereldwijd beoefend vanwege de talrijke gezondheidsvoordelen waaronder toename van kracht, lenigheid, balans, cardiovasculaire fitness en mentale weerbaarheid. Het woord “yoga” komt uit het Sanskriet en staat voor verenigen, eenheid en balans brengen. Balans in jezelf en balans tussen jou en de wereld om je heen en die je kan vinden door het beoefenen van asana’s, ademen en meditatie.

Somatic Movement richt zich op de interne, lichamelijke perceptie en ervaring van de beweging in plaats van op de uiterlijke presentatie van de beweging. Maw het maakt niet uit hoe het er uit ziet, maar wel hoe het aanvoelt.
Het doel is om het zenuwstelsel opnieuw te trainen om chronische spierspanning los te laten en nieuwe, gezonde beweegpatronen te creëren.
Deze manier van bewegen is ontwikkelt door pioniers als Thomas Hanna en Feldenkrais en worden dikwijls in een therapeutische setting gebruikt bij de aanpak van chronische pijn, houdingsheropvoeding en bewegingsbeperking.

Somatic Yoga legt de nadruk op mindful bewegen, adembewustwording en interne exploratie in de asana’s en de flow naar de asana’s toe. De therapeutische aspecten van Somatic Movement worden gecombineerd met de holistische dimensies van Yoga. Deze aanpakt helpt de fysieke spanning verlichten, verbetert de beweeglijkheid en de kwaliteit van leven. Het bevordert ook een diepere verbinding tussen lichaam en geest, waardoor het algehele mentale en fysieke welzijn wordt verbeterd.

Liesbet Leurs - BeweegWel - Yoga Bocholt
Liesbet Leurs - BeweegWel - Yoga Bocholt

Keuzestress! Wat is goed voor mij??

Kiezen tussen Yoga, Somatic Movement of Somatic Yoga …. Hoe doe je dat !!

Jouw keuze is afhankelijk van jouw doelstelling en jouw voorkeur. Hier enkele tips die jou kunnen helpen bij je keuze.

Wat is je doel?

Zoek je:

  • Krachttoename, evenwicht en souplesse >>> Gentle Power Yoga
  • Rust (fysiek en mentaal), herstel, lenigheid >>> Gentle Yin Yoga / Somatic Yoga / Pure Somatics
  • Verzachting van chronische pijn en spierspanning >>> Pure Somatics / Somatic Yoga

Experimenteer

Probeer de verschillende stijlen uit en kijk wat het beste werkt/aanvoelt voor jou.

Luister naar je lichaam

Kijk hoe je lichaam reageert op de les. De juiste keuze zal je na afloop van de les (of een tijdje erna) een gebalanceerd en goed gevoel geven.

Kies vanuit je gevoel

Sommige mensen kiezen makkelijk vanuit hun buikgevoel. Laat dan je buikgevoel spreken bij de keuze van je les.

Kies vanuit je verstand/redenering

Ben jij iemand die liever kiest op basis van ratio, lees dan nog eens goed de verschillende lesstijlen door en laat dan je verstand kiezen.

Geraak je er niet uit?

als je niet zeker weet welke les bij je past of welke les goed voor je is, neem gerust contact via liesbet@beweegwel.be.

Het doet zo een deugd om dit thuis te kunnen doen in de woonkamer, soms zelfs in de zon... Je gebruikte in de eerste les het woord ' weldaad'. Het is echt een weldaad voor mijn lichaam. Je voelt de rust achteraf. Ook goed dat je regelmatig zegt bij een oefening hoe de oefeningen niet moet zijn bv dat de rug niet mag hollen, de voeten niet mogen schuiven.. Dankjewel!

- Marleen

Enkele weken geleden ben ik met het beweegwelprogramma begonnen. Zo'n beweegmoment vraagt maar een half uurtje van je tijd en ik kan het fijn thuis doen. Ik train op een zachte en gecontroleerde manier mijn lichaam en mijn ademhaling. En als ik de oefeningen doe, lijkt het allemaal zalig en ontspannend. Maar de dag erna voel ik toch wel dat mijn spieren hebben gewerkt. Ik leer er bewuster te bewegen en mijn lichaam te versterken, zonder het te forceren. Echt top, Liesbet.

-Veerle

Ik ben nog maar ruim een week geleden begonnen en vind het fijn om te doen. De bewegingen worden goed uitgelegd en zijn niet moeilijk uit te voeren. Het is nog even zoeken om een routine te vinden die voor mij werkt om de beweegmomenten in mijn dagelijks leven in te plannen. Ik merk nu al dat ik weer beter op mijn houding let en dat de oefeningen goed werken om mijn spieren en gewrichten soepeler te maken.

-Sonja-

Je enthousiasme en warme aanpak overtuigde mij al snel. Je neemt mij enkele keren per week, een half uurtje mee op reis in mijn eigen lichaam. Waarom ik het doe? Het geeft me een leuke uitdaging om op elk moment plezier te beleven aan bewegen! Mijn grootste tip: Gun je lichaam de kans om je hoofd te overtuigen. Veel plezier!

-Liesbeth W.-